28 Aralık 2016 Çarşamba

26 yıl sonra gelen itiraf: Arıları tarım ilaçları öldürüyor!



26 yıl sonra gelen itiraf: Arıları tarım ilaçları öldürüyor!

by Görkem Gömeç / 20 Ocak 2016
Maalesef küresel ölçekte devam eden “Arı Krizi” devam etmekte. Arılar rekor sayılarla hayatlarını kaybetmekte ve en sonunda bir suçlu bulundu, daha doğrusunu söylemek gerekirse, suçlu olduğu kabul edildi.


Özellikle ABD’de, çevreci aktivistlerin ve arıcıların baskıları ile Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) neonikotinoid adlı böcek ilaçlarının yeniden değerlendirilmesi hatta yasaklanması ile ilgili bir açıklama yapması bekleniyordu. Onlarca araştırmanın sonucu, bu ilaçların arıları ve diğer polen taşıyıcıları zehirlediğini belirtiyordu ve en sonunda EPA bu araştırmaları kabul etti.
EPA, Türkiye’de de tarım sektörünün büyük oyuncularından olan Avrupalı kimyasal şirketleri Sygenta ve Bayer‘in ürettiği neonikotinoid içeren böcek ilaçlarını aslında 2009 yılından beri teker teker inceliyordu.
Tarım sektörü için vazgeçilmez olan arılar ve polinatörler bu kadar büyük bir tehlike atlatırken EPA kaplumbağa hızı ile ileryen araştırmasının sonuçları büyük bir dikkatle izleniyordu. Sonuçta özellike neonik böcek ilaçlarının – Bayer’in imidacloprid eşdeğeri- arıları direkt olarak etkilediği görüldü. EPA bu konu hakkında bu sene sonuna kadar “dava açılabileceğini” ve “kullanımın yasaklanabileceğini”açıkladığı raporu durumun ciddiyetini öne çıkardı.
32454676879
Bu ilaçların özellikle pamuk ve turunçgiller üzerinden arıları etkilediğini belirten EPA, milyarda 25 oranında bulunan imidacloprid oranlarının, ki bu çoğu tarım alanlarında normal bir seviye olarak görülüyordu, sadece arıları değil onların ürettiği balı bile etkilediğini belirtiyor.
EPA şimdilik arılar için yaptıkları araştırma ile bu ilaçlar hakkında böyle bir karar vardı. Yapılan dğer araştırmalar bu ilaçların, özellikle kuş, kelebek ve deniz yıldızı gibi suda yaşayan omurgasızları da etkilendiği düşünülüyor. Bu tartışmaların gündemden düşmeyeceği kesin, bu konu hakkında daha derin bilgilere ulaşmak isteyen aktivistlerin ve arıcıların oluşturduğu bir koalisyon EPA’nin 1990 yılından beri onayladığı bu ilacın neden daha önce düzgünce incelenmediğini öğrenmek için federal mahkemelere başvuruda bulundu.
Bizim de neredeyse 2,5 sene önceki bir içeriğimzde ele aldığımız neonikotinoidlerin, EPA tarafından 1990’dan beri incelenmemesi gerçekten düşündürücü. Dileğimiz bu konudaki yaptırımların hem ABD’de, hem de Bayer ve Sygenta ilaçlarının kullanıldığı ve polen taşıyıcaların özellikle etkilendiği pamuk ve turunçgillerin bolca bulunduğu ülkemizde de hızlıca işleme sokulması.


Logo


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğum bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sorumlu tutulamayacağımı önemle hatırlatırım.
GÖRÜŞLERİNİZ BENİM İÇİN DEĞERLİDİR!

Zaman ayırıp, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız onaylandıktan sonra görüntülenecektir. Reklam ve hakaret içeren yorumları yayınlamıyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...

40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI - NaLaN'ın ATÖLYESİ

  SALON - YATAK ODASI TAKIMI İĞNE OYASI DÜĞÜMÜ İLE YAPILIYOR Adım adım resimli ve videolu anlatım 40 İĞNE OYASI - İĞNELİK İLE MOTİF YAPIMI  ...